Wil je accountant worden?
Dat je als accountant goed bent met cijfers zal niemand verbazen, maar wat men zich vaak minder snel realiseert is dat deze cijfers meer betekenen dan slechts strategische rekeneenheden waar men ze meestal voor neemt. Grote getallen of kleine getallen, er zitten altijd mensen achter. Getallen impliceren voor een accountant verantwoordelijkheid, niet alleen voor geld, maar verantwoordelijkheid voor personen.

Je kunt accountant worden via verschillende wegen. Je kunt met minimaal een MBO opleiding in administratie (niveau 4) al beginnen aan een opleiding tot accountant. Het gehele traject voor iemand met een MBO opleiding in administratie duurt zo’n acht jaar, maar als je over een VWO diploma (profiel E&M) beschikt is dit traject nog ”maar” zes jaar. Het is niet de kortste opleiding, dus het komt van pas als je studeert aan een onderwijsinstelling die goed bij je past. Zie hiervoor onder andere de NIVRA of  hoe word ik accountant.

Intensieve opleiding:
Door de intensieve opleiding heb je kennis van veel verschillende typen organisaties en beschik je over een breed scala aan vaardigheden. Je hebt een groot cijfermatig inzicht, bent gericht op resultaat, hebt een groot analytisch vermogen, kunt goed in teamverband werken en beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Op deze kwaliteiten zullen een opleiding en stage tot accountant zich richten.

Of je straks in dienst bent bij een groot accountantskantoor of werkt voor jezelf, voor de overheid of bij een bedrijf intern in dienst bent. Je zult altijd behoren tot de onmisbare kern van een organisatie. Spreekt het bovenstaande je aan? Laat je dan verder informeren over hoe je accountant kunt worden.